Bodrum Belediyesi ve BODTO ile Toplantı

Toplantıya BodtüM Yönetim Kurul’u adına;

YK Başkan Yardımcımız, Süha Sevük ve YK Sekreterimiz Şule Kükrer Akün,

Kentsel Kimlik, Yapılaşma ve Mimari Çalışma Grubu Başkanı; Murat Artu,

Kırsal Kalkınma Çalışma Grubu Başkanı; Faruk Malhan ve

Alt Yapı Çalışma Grubu Başkanı; Orhan Akalp

 

Bodrum Belediyesinden;

Bodrum Belediye Başkanımız Mehmet Kocadon

Bodrum Belediye Meclis Üyesi; Dursun Göktepe

Bodrum Belediyesi İm.ve Şeh Müdürü;       Gamze Esedoğlu

Bodrum Belediyesi İmar Danışmanı;                       Şehir Plancısı Semra Kutluay

Bodrum Belediyesi Danışmanı;                     Mimar Ersen Gürsel

Bodrum Belediyesi Danışmanı;                    İnşaat Mühendisi Ali Rıza Uysal

 

 

Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulundan;

BODTO Başkanı Mahmut Kocadon,

BODTO Yönetim Kurulu Üyesi; İbrahim Akkaya

BODTO Yönetim Kurulu Üyesi; Deniz Eyinç

 

BodtüM Kentsel Kimlik Yapılaşma ve Mimari Çalışma Grubu Konuğu;

Arkeolog Mehmet Çuhadar

 

Toplantı’yı ev sahipliğini üstlenen Orhan Akalp “Hoş geldiniz !” diyerek açtı ve Yönetim Kurulu Bşk. Yardımcımız, Suha Sevük’e söz verdi.

 

Sevük; 13 Martta Ankara’da yaşanan acı patlamadan duyduğu üzüntüyle sözlerine başladı. BodtüM’ü tanıtıcı kısa bir konuşma yaptı ve BodtüM ün öncelikle Bodrum’a hizmet etmek için kurulmuş bir dernek olduğunu, binleri aşan ODTÜ mezununun kendisini Bodrum’un hemşehrisi gibi düşündüğünü vurguladı. Hizmet etme fırsatımız sağlanırsa Üniversiteden de yardım alabileceğimizi ifade etti. Bu toplantının asıl amacının Belediyenin sıkıntılarını paylaşmak ve bizim çözüme ulaştırabileceğimiz konuları saptamak olduğunu ifade etti.

 

Belediye Başkanı; Bütün sevdiğim, yolu ve yönü Bodrum olan insanlar BodtüM çatısı altında toplanmışlar.

Sizinle neler yapabiliriz? Bodrum’a nasıl bir yön verebiliriz?

Öncelikle akıl ve işbirliğine ihtiyacımız var. Yarımadada bütüncüllüğü sağlayarak çalışmaya başlayalım. 5 sene de 50 km alt yapı yaptık, ama şimdi yapamıyoruz

Sonuç olarak BodtüM den beklentisinin,  Büyük Şehir Belediyesine Bodrum’un Muğla’nın şah damarı olduğunun anlatılması olduğunu, ifade etti.

Büyük Şehir Yasası nın ya revize edilmesi yada Bodrum için yeni bir Yasa hazırlanması gerektiğini, bununla ilgili Ankara’daki ilişkilerin devreye girebileceğini söyledi..  

 

 

Semra Kutluay; Büyük Şehir Yasasının parçacı bir yaklaşımı olduğunu, kaynak israfını engelleyen bazı yararları olduğunu belirtti. Bu yasanın uygulanabilmesinde coğrafya çok önemlidir, Kocaeli gibi lineer gelişimi olan bir yer için çok uygundur. BŞY nın  Muğla’ya uygulanması sadece nüfus kıstası yüzünden oldu, oysaki Muğla’nın coğrafi, ekonomik yapısı ve insan yapısı çok farklıydı. Büyük şehirlerde merkez olan şehir büyüktü, sadece Muğla’da merkez küçük şehir oldu.

 

Suha Sevük; Biz MBŞ Başkanını BodtüM olarak zorlayabiliriz, siyasi baskı kurabiliriz, Muğla Millet vekillerini Ankara destekli olarak, Gürünle iletişim kurabilir, bunu sağlayabiliriz.

 

Faruk Malhan; Ege Kalkınma Ajansı Kırsal Kalkınma merkezi toplantısında bir çok yer var ama Bodrum Listede yok. Bodrum nüfus kaybetmemekte kültür ve sanat insanları bir araya gelmekte . Muğla ise genç nüfustan göç vermekte, şeklinde bir saptama yaptı.

 

Belediye Başkanı; Bodrum da yatırımlar hem İnşaat sektöründe hem de Turizm sektöründe, teröre rağmen  devam ediyor. Geçtiğimiz dönemde hem Alt Yapı hem de Üst yapı yetkisi bizde olduğu için 5 sene de çok iş yaptık. Şimdi ise ancak sosyal projeler yapabiliyoruz.

 

Semra Kutluay; Bodrum’a ilk geldiğimdeki tespitim şöyleydi; herkesin ifade ettiği “Bodrum bir Turizm yerleşimidir”, görüşünün aksine Bodrum’u bir ikinci konut yerleşimi olarak gördüm. Kalite giderek düşüyordu, 5 sene sonra bir değişim oldu Bodrum’a güçlü zincirler gelmeye başladı. Aman Rüya gibi bir dünya zinciri, Türkiye de ilk kez Bodrum’u seçti. Kentsel kalitede değişim oldu, konut kalitesinde değişim oldu. Bu yükselen hız, ne yazık ki Büyük Şehir olduktan sonra durdu.

Ben BodtüM’den Bodrum merkez ile ilgili destek istiyorum. Bodrum Merkez fiziki olarak kan kaybediyor, ve tehlike arz ediyor. Bodrum merkezi çekim noktası haline getirmek lazım. Bodrum merkez için, Küçük ölçekli bir master plan hazırlasak, ve çalışmak için belli akslar çıkarsak. Öncelikli proje; Kentsel Merkezin yenilenmesi

 

Ersen Gürsel; Bu anlayışla düzenlenmiş çeşitli yerler var. Kıbrıs’ta gördüğüm restorasyon projeleri heyecan vericiydi.

 

Murat Artu; bu toplantıyı değerlendirmek için öncelikle benim temsil ettiğim çalışma grubunun ismini doğru koymak lazım; “Kentsel Kimlik, Yapılaşma ve Mimari  Çalışma Grubu”. Bodrum denilince aklımıza nasıl bir imaj gelsin. Bodrum, Arkeoloji ve sanatla anılmalı. Aramızda arkeolog bir dostumuz var onun bu toplantıya katacağı çok şey var diye düşünüyorum. Ama Belediye ile yapılacak toplantılara, devam etmeliyiz, ayda bir Belediye+ Ticaret Odası+ BodtüM olarak gündemli toplanmalıyız.

 

Mehmet Çuhadar,

Bodrum’a Bodrum diye değil KARİA diye bakarsak çok daha anlamlı olur. Bodruma bir vizyon kazandırabilmemiz için geçmişi  ve arkeolojik değerleri ile birlikte düşünmemiz gerekiyor. Ben arkeolojik değerleri mirengi olarak kullanarak ve ön plana çıkararak  yaya olarak dolaşılabilecek bir aks çıkarttım.

Myndos Kapısı; ışık ve ses gösterileri düzenlenebilir,

Yeniköy Camii’nin yanından inen yolun üzerinde İngiliz araştırmacı  Newton tarafından çıkarılan 1400 m2 Roma Villası,

Aynı aksın üzerinde Mozele’ye ulaşılabilir

Mozele’den Antik tiyatroya geçilebilir.

Merkezde ise Han restore edilebilir, Antik  Liman vurgulanabilir ki Bodrum’un antik limanı çok önemlidir, iki limandan oluşur biri küçük biri büyüktür. Güvenlik için büyük limandan küçük limana geçiş yapılır.

Kalenin duvarlarında inanılmaz şövalye armaları vardır, dünyanın hiçbir yerinde böylesine bir arma çeşitliliği yoktur.

Bodrum çevresindeki Antik Kentlerle da tanıtılmalıdır, Stratonike

ia önemli bir antik kenttir, acenteleri Antik kentler konusunda eğitmek lazım.

Turizm de yeni şeyler söylemek lazım, arkeolojiyi kullanarak Bodrum’u ön plana çıkarabiliriz.

Faruk Malhan; Kalenin duvarlarında şövalyeler ile ilgili bir ses ve ışık gösterisi yapılacağının bilgisini verdi.

 

Deniz Eyinç; BODTO olarak kent merkezinin korunup yenilenmesine çok önem verdiklerini bunun merkezdeki ticari yaşamı canlandıracağın düşündüklerini ifade etti.3 km uzunluğunda, marinadan Gemi Yanaşma iskelesine kadar ki caddenin yenilenmesi gerektiğini, çarşı esnafını bunun için hazır olduğunu, tepeden (Belediyeyi kast ederek) bir dürtü beklediğini belirtti.

Misafirleri (Turistleri ) bir arka sokağa taşıyamadıklarını dile getirdi.

 

Mahmut Kocadon; Çarşı ile ilgili 17 Martta Belediye’de bir sunum yapacaklarını BodtüM’ün de bu sunuma katılması konusunda davette bulundu.

 

Toplantı Faruk Malhan’ın KARYA TASARIM AKADEMİSİ ni tanıtan bir video gösterimi ile devam etti. Daha sonra Malhan, Kırsal Kalkınma ile ilgili de bir sunum yaptı.

Malhan’ın sunumunda, kırsal kalkınma kavramının yeniden ele alınması ve permakültürle birlikte düşünülmesi gerektiği vurgulandı.

Karaova’da uygulanmak istenen kalkınma projesi için, Mayıs ayında fonların hibe edildiğine dikkat çekti.

Kırsal Kalkınma Projelerinde, alışıla gelmiş bazı kavramların yeniden ele alınması gerektiğini iletti.

Eğitim yerine Öğretim

Büyüme yerine Kalkınma

Üretim yerine Paylaşım

Satış yerine Pazarlama

Ulusal ölçek yerine Yerel Ölçek

Homojen Toplum Yapısı yerine Farklı Toplum Dinamikleri, gibi bazı değişikliklerin olması gerektiğini iletti.

Örtülü bilgilerin açığa çıkarılmasının çok önemli olduğunu belirtti ve mal ekonomisinden ürün ekonomisine geçilmesinde  bazı başarılı kooperatiflere dikkat çekti. Bodrumdaki hiç bir markette Bodrum markalı bir ürüne rastlamadığının altını çizdi. Bir mandıra kurulup, peynirciliği desteklemek gerektiğini görüşlerine ekledi.

Toplantıdan sonra, Orhan Aklp’in ev sahipliğinde yemeğe geçildi.

 

Toplantı Sonuçları

 

Toplantıdan,

Öncelikle Muğla Büyük Şehir Belediyesi ile Bodrum Belediyesi arasında  bir köprü olunması ve iletişim kurulmasında yardımcı olunması,

 

 Büyük Şehir Belediye Yasasının, Muğla için uygun olmadığı, Bodrum için özel bir yasa çıkartılabilmesi ile ilgili araştırma yapılması,

 

Bodrum Merkezi canlandırmak için Kentsel tasarım projeleri üzerinde çalışmalar yapılması,

 

BodtüM bünyesindeki çalışma gruplarıyla Belediyenin ayda bir toplanması ve çalışmalara kesintisiz devam edilmesi,

 

Düzenlenecek bu toplantılara dernek dışından STK ve uzmanların davet edilmesi ve toplantıların Sekretaryalarının tutulması gibi karalar verildi