Bodrum halkının ve sivil toplum kuruluşlarının bilgisi ve katılımı hiçbir şekilde sağlanmadan “Muğla Bodrum Kalesi Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon, Teşhir Tanzim ve Mühendislik Projeleri Yapımı proje yürürlüğe girdi.
Bodrum Kent Konseyi’nin meslek odaları dernekler ve partiler gibi çok bileşenleri olduğundan bu bileşenlerde yer aldık. Kurulan “Bodrum Kalesi Platformu”nda yer aldık.
Platform önyargısız olarak Bakanlık’tan yetkilileri ve proje uygulayıcılarını da dahil ederek, bir toplantı düzenledi. Bu toplantıda tüm sivil toplum kuruluşları ve Bodrum halkı projeye karşı çıktı. Buna rağmen proje hayata geçirilmeye başlandı.
Gerçekte yapılmaya çalışılan işin en iyi özeti ‘Bodrum Kalesi Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin Yıkımı ve Yeni Müze İnşaatı”. Bu proje, zaman içinde yıpranan kalenin orijinal kısımlarının iyileştirilmesi amacıyla ortaya çıkıyor. Analiz yaptık ve gördük ki kale içindeki sonradan yapılan yapılar kalenin orijinal kısımlarına zarar veriyor ve bozulmalara sebep oluyor, müzeye hizmet eden bu yapıların iyileştirilmeye de ihtiyacı var, o zaman bu yapıları yıkalım ve kaleyi restore edelim deniyor. Bu ek yapılar yıkılacak, ama kalenin sualtı arkeoloji müzesi olarak işlevine devam etmesi için sergileme, idari ve hizmet binalarına ihtiyaç var, onun için de yeni yapılar yapmamız gerekmekte diyerek yeni yapılar tasarlıyorlar.
Platform olarak düzenli olarak yaptığımız toplantılardan sonra Bodrum Belediyesi, Mimarlar Odası Bodrum Temsilciği ve Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Bodrum Kale Çalıştayı yapıldı ve projedeki yeni müze yapımından vazgeçildi.
Çalıştayın detaylarını aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.